‘Lord değil hanımefendiyim’: Roma’nın trans imparatoru için müzeden güncelleme
3 mins read

‘Lord değil hanımefendiyim’: Roma’nın trans imparatoru için müzeden güncelleme

İngiltere’deki North Hertfordshire Müzesi, 3’üncü yüzyılda hüküm sürmüş Roma İmparatoru Elagabalus’un transseksüel olduğunu açıkladı. Klasik metinlere göre kendisine ‘hanımefendi’ (lady) olarak hitap edilmesini isteyen Elagabalus için artık İngilizcede kadınlar için kullanılan ve ‘o’ anlamına gelen ‘she’ kişi zamiri kullanılacak.

The Telegraph gazetesinin haberine göre, müze, konuya ilişkin açıklamasında, Elagabalus’un kendisi için kullanılmasını istediği kişi zamiri konusunda ‘hassas’ olacaklarını bildirdi. Bundan böyle kendisine trans kadın olarak muamele edilecek ve ‘she’ zamiri kullanılacak. Söz konusu karar, Elagabalus’un ‘hanımefendi’ olarak anılmak istediği belirtilen klasik metinlere dayanarak alındı. Öte yandan, bazı tarihçiler bu ifadelerin imparatora karşı girişilen ‘karakter suikastının’ bir parçası olabileceği görüşünde.

‘OLABİLDİĞİNCE GÜNCEL VE KAPSAYICI OLMALIYIZ’

Müzenin politikasına göre, müzede kullanılan zamirler ‘ya kişinin kendisi için kullanmış olabileceği’ zamirler oluyor ya da ‘geriye dönük olarak hangi zamir uygunsa o kullanılıyor.’

Hitchin’de bulunan müze, Milattan Sonra 218 yılından 18 yaşında suikast sonucu hayatını kaybettiği 222’ye kadar Roma İmparatoru olan Elagabalus’un dönemine ait gümüş bir sikkeyi sergiliyor. LGBTİ+ temalı sergilerde kullanılan sikkeye ilişkin müze içindeki bilgilendirme yazılarında bundan böyle kendisine ‘she’ zamiri ile atıfta bulunulacak.

Müzede sergilenen eserler ve bilgilendirmeler ile ilgili en iyi uygulamayı benimsemek için Stonewall LGBTİ+ derneğine ve Unison sendikasının LGBTİ+ hakları merkezine danışan müze, ‘olabildiğince güncel ve kapsayıcı olmak için’ böyle bir adım attıklarını bildirdi.

‘BANA LORD DEME, BEN HANIMEFENDİYİM’

North Herts Belediye Meclisi’nde sanattan sorumlu idari üye olan Liberal Demokrat Keith Hopkins, “Elagabalus’a kesinlikle ‘she’ demek gerekiyor. Bu nedenle bu, modern zamanlarda ondan bahsederken üzerine düşündüğümüz bir şey. Günümüzde olduğu gibi geçmişte yaşamış insanlar için zamir belirleme konusunda hassas olmaya çalışıyoruz. Elagabalus’un kendisini kadın olarak tanımladığını ve hangi zamirlerin kullanılacağı konusunda açık olduğunu biliyoruz. Bu da bize zamirlerin yeni bir şey olmadığını gösteriyor” dedi.

Müzenin kararı, Cassius Dio isimli vakanüvisin yazdıklarına dayanarak alındı. Cassius Dio, Elagabalus’un ‘hanım, metres ve kraliçe olarak adlandırıldığını’ ve bir sevgilisine “Bana Lord deme çünkü ben Hanımefendiyim” dediğini yazmıştı. Aynı anlatımlara göre, Roma İmparatoru ‘kendisi için kadın cinsel organı oluşturulmasını’ da istemişti.

Öte yandan, vakanüvis Cassius Dio, Elagabalus’un suikasta uğramasının ardından tahta çıkan Severus Alexander’a hizmet etmişti. Söz konusu ifadeleri de suikastını meşrulaştırmak için ‘sapkın davranışlarına’ atıfla kullanılmıştı. Bu sebeple bazı tarihçiler bu ifadelerin imparatora karşı girişilen ‘karakter suikastının’ parçası olabileceği düşüncesinde. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir