Demir Çağı’na ait bir yerleşim yerinin kalıntılarını inceleyen bilim insanları, MÖ üçüncü yüzyılda meydana gelen bir savaşın detaylarına ışık tuttu.
Bugünkü Barselona’nın kuzeyinde yer alan dağ sırası Pireneler’deki Tossal de Baltarga adlı yerleşim yerinin kalıntıları büyük ölçüde yok olmuş durumda.
YANGINI KARTACA İMPARATORLUĞU GENERALİNİN ÇIKARDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Fakat daha sonra bölgeye gelen Romalıların, büyük bir yangınla harap olan bir çiftlik evinin üzerine inşa ettiği yapılar sayesinde bu binanın kalıntıları korunmuş.
Araştırmacılar yangını, Kartaca İmparatorluğu Generali Hannibal’ın, Roma Cumhuriyeti’yle savaşa giderken çıkardığını tahmin ediyor.
İki katlı ahşap binanın üst kısmının yemek yapma ve kumaş üretimine ayrıldığını tespit eden bilim insanları, alt katta da bir ahır olduğu sonucuna vardı. Frontiers in Environmental Archaeology adlı hakemli dergide cuma günü yayımlanan makalede açıklandığı üzere koyun, keçi ve at kalıntıları bulundu.
KALINTILAR ARASINDAN ALTIN BİR KÜPE ÇIKTI
Hayvanların ahıra kapatıldığına yönelik bulgular edinen ekip, bunun normal bir davranış olmadığı görüşünde. Bir çatışma çıkmasını bekleyen bölge sakinleri, hayvanları korumak için onları kapatmış olabilir.
Kalıntılar arasında altın bir küpe de çıktı. Bilim insanları takının bir kapta gizlenmesinin, savaş tehlikesine karşı alınan bir diğer önlem olabileceği görüşünde.
MÖ üçüncü yüzyılın son çeyreğinde çıktığı düşünülen yangın, Kartaca’yla Roma arasındaki II. Pön Savaşı’yla aynı döneme denk geliyor. MÖ 218’den 201’e kadar süren savaşta Kartaca birliklerine liderlik eden Hannibal, karşı tarafa büyük zararlar verse de nihayetinde mağlup olmuştu.
Generalin bu çatışmalarda Alpler’den savaş fillerini geçirmesi, tarihin en büyük askeri başarılarından biri kabul ediliyor.
Bu savaş sırasında Hannibal’ın Pireneler’de çeşitli çatışmalara girdiğini aktaran araştırmacılar, yangını da bunlarla ilişkilendiriyor. Makalenin başyazarı Oriol Olesti Vila şöyle diyor:
Buradaki vadiler ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir bölgedeydi. Hannibal’ın Pireneler’i yerel kabilelere karşı savaşarak geçtiğini biliyoruz.
Olesti Vila ayrıca bu dönemde yangınların sıkça meydana geldiğini fakat genellikle tek bir odanın dışına çıkmadığını söylüyor. Öte yandan Tossal de Baltarga’daki yangın çiftlik evini yerle bir ederken, yerleşim yerindeki başka binalarda da benzer bir yangın çıktığına işaret eden bulgular var.
Yanan binanın olduğu alanda insan kalıntısına rastlamayan ekip, binadaki kişilerin yangından kaçtıklarını fakat hayvanları kurtaracak zamanları kalmadığını düşünüyor.